OKULUMUZUN TARİHÇESİ
Köyümüzde ilk olarak okul binası, 1948 yılından önce bugünkü Kurtuluş Ayşe Çomoğlu Ortaokulu hizmet binasının hemen önündeki yere, Kurtuluş Köyü sakinleri ve Sökün Köyü sakinleri ortaklaşa okul yaptırmak istedi. İki köyün ortasına okul yapımı için taşlar çekildi. Ancak daha sonra anlaşma sağlanamamış ve ortaklaşa okul yapımından vazgeçilmiştir.
İhtiyaca binaen Kurtuluş Köyü sakinleri kendi imkânları ile okul yaptırmaya karar vermişlerdir. Yapım için taşlar; at arabası ve deve sırtında şimdiki okul bahçesine taşınmıştır. Söz konusu bina 1947 yılında yapılarak öğretime hazırlanmıştır. 1948 yılında atanan bir öğretmen ile "Çetirevli İlkokulu" adıyla eğitim öğretim hayatına başlamıştır.
Köyün ismi önceleri ÇETİREVLİ iken 1951 yılında köye 50 hane Bulgaristan'dan göç eden soydaşlarımız yerleştirilmiştir. Bu tarihten sonra köyün ismi Kurtuluş Köyü, okulun ismi de köyün ismini alarak "Kurtuluş İlkokulu" olmuştur.
1973 yılında eskiden yapılmış olan ilkokulun 20m kuzeyine, yeni okulun (bugünkü Ortaokul olarak kullanılan hizmet binasının) zemin katına, köylü ve devlet işbirliği ile başlanmıştır. 1974 yılında da yeni okulun zemin katı tamamlanarak eğitim - öğretime geçilmiştir. Aynı yıl eski okul çürük raporundan sonra yıktırılmıştır. 1975 yılında yeni binanın üzerine birinci kat inşa edilerek kullanılmaya başlanmış ve ilkokul olarak hizmet veren bu yeni bina; sekiz derslik, bir idare odası, bir öğretmenler odası, bir araç-gereç odası ve bir depodan oluşan kapsamlı bir okul binasına dönüştürülmüştür.
1975 yılında öğretmenler için iki daireli, her biri 85m2 olan öğretmen lojmanı da yaptırılmıştır. Bu lojmanlardan biri günümüzde ilkokul ile ortak yemekhane olarak kullanılmaktadır. Diğer lojman da ilkokulun mülkiyetinde olup anasınıfı olarak kullanılmaktadır.
1993-1994 Eğitim-Öğretim yılında okulumuz Taşımalı İlköğretim merkezi olmuştur. Bahçe, Çeltikçi, Sökün ve Kurtuluş Köyünün Hurma, Fındıklı ve Çayır Mahallelerinden taşımalı eğitim kapsamında okulumuza öğrenciler gelmektedir.
1997-1998 öğretim yılından itibaren sekiz yıllık kesintisiz zorunlu ilköğretime geçilmesi ile okulun ismi "Kurtuluş İlköğretim Okulu" olarak değiştirilmiş ve 8 yıllık kesintisiz eğitime başlanmıştır.
2001 yılından itibaren mevcut bina ihtiyaca cevap vermediğinden 2001-2007 yılları arası boş olan Sökün Köyü okul binasında ikinci kademe öğrencilerimiz eğitim-öğretimlerine devam etmişlerdir. Eğitim-öğretim açısından sıkıntı oluşturan bu durum, 2007 yılında aslen Kurtuluş Köyü sakini olan hayırsever Şahin ÇOMOĞLU ve devlet katkısı ile 5 derslikli ek bina (günümüzde ilkokul binası olarak kullanılan) yapılarak çözülmüştür. Söz konusu bina 19/03/2007 tarihinden itibaren hizmete girmiştir.
09.05.2012 tarihinde yayınlanan "4+4+4 kesintisiz 12 yıllık zorunlu eğitim" konulu Genelge ile 2012-2013 eğitim Öğretim yılından itibaren ortaokul ve ilkokul ayrılmış ve okulumuz "Kurtuluş Ayşe Çomoğlu Ortaokulu" olarak eğitim öğretim hayatına başlamıştır. 2013 yılına kadar okula ayrı müdür atanmamış olup Kurtuluş Ayşe Çomoğlu İlkokulu'na bağlı olarak hizmet vermiştir. 2013-2014 Eğitim Öğretim yılında ilk defa bağımsız müdür atanması ile ilkokuldan ayrılarak bağımsız bir ortaokul olarak eğitim öğretim hizmeti vermeye başlamıştır.
Okulumuz, 1975 yılında kullanılmaya başlanan iki katlı binada eğitim öğretim hizmeti vermekte olup 2015 yılında bina içi tadilat yapılmıştır. Söz konusu tadilat ile dersliklerden biri tuvalete (iki kız öğrenci, iki erkek öğrenci bir bayan personel bir de erkek personel tuvaleti); dersliklerden biri öğretmenler odasına dönüştürülmüştür. Okulumuz şu anda 6 derslikli ortaokul olarak hizmet vermektedir. 2016 yılında FATİH projesi kapsamında okulumuza fiber altyapısı ve akıllı tahta kurulumları tamamlanmıştır. 2017 yılından itibaren Akıllı Tahtaların kullanımı ve fiber internetin kullanımına geçilmesi ile daha hızlı ve daha teknolojik eğitim öğretim imkânı sağlanmıştır.
Okulumuza ismini veren Ayşe Çomoğlu 01/05/1924 tarihinde Mersin ili Silifke ilçesi Kurtuluş köyünde doğmuştur. Annesi Teslime ÖZTÜRK, babası Mevlüt ÖZTÜRK'tür. Abbas ve Sadire adında iki kardeşi daha vardır. Ayşe Hanım 1943 yılında Mehmet ÇOMOĞLU ile evlenerek ÇOMOĞLU ismini almıştır. Mehmet Bey ile evliliğinden Şahin, Ayşe, Emin ve Ferdane adında dört çocuğu dünyaya gelmiş, bu çocuklardan da sekiz torunu olmuştur. Ayşe Hanım'ın eşi Mehmet Bey Silifke'nin sevilen ve ileri gelen esnaflarından olup, Kurtuluş köyünde çiftçilik de yapmıştır.
Azimli, mücadeleci aynı zamanda çevresinde sevilen ve sayılan bir hanımefendi olan Ayşe ÇOMOĞLU 18/05/2003 yılında vefat etmiştir. Çocukları, annelerinin doğduğu köye yeni bir okul yaptırmışlar, eski okul binasının da tadilatını yaptırmışlardır. Kurtuluş Mahallesindeki bu okula, çocuklarının yapmış olduğu katkıdan dolayı Ayşe ÇOMOĞLU ismi verilmiştir.